Over ons

Historie
In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd fotografie bereikbaar voor grotere groepen van de bevolking. Het Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk (NIVON) haakte in op die ontwikkeling en stimuleerde zijn afdelingen aparte fotogroepen te starten. De boodschap sloeg aan bij de afdeling in Aalsmeer: in 1959 werd de NIVON Fotogroep Aalsmeer opgericht.

Zelfstandige vereniging
Jarenlang heeft de Fotogroep onder de vlag van het NIVON geopereerd, maar sinds 1 januari 2005 is de Fotogroep Aalsmeer een zelfstandige vereniging en vond zij een onderkomen bij de Fotobond. Tot en met 2011 hebben we nog wel deelgenomen aan de groepswedstrijden van het NIVON.

In de beginperiode hadden de bijeenkomsten nog niet zoveel structuur, maar al spoedig gingen de leden thematisch fotograferen. Ze spraken een onderwerp af waarvoor de volgende bijeenkomst foto’s moesten worden ingeleverd en daar besproken werden. De beste foto’s deden mee met regionale en landelijke fotowedstrijden. Dit had een gunstig effect op de kwaliteit van het werk.

Jaarprogramma
De Fotogroep Aalsmeer werkt nu met een veel gevarieerder jaarprogramma en in plaats van landelijke en regionale wedstrijden, meer wordt ingezet op uitwisseling met fotogroepen in de omgeving. In het jaarprogramma wisselen workshops, lezingen, onderlinge wedstrijden en uitgaansdagen elkaar af.

Hoogtepunt van het seizoen is altijd “De beste van het Jaar”, waarbij de beste foto’s van het seizoen door een externe jury worden beoordeeld.

De clubtochten zijn een vast onderdeel van ons jaarprogramma.  Minimaal tweemaal per jaar, gaan we naar een locatie of een evenement om met elkaar te fotograferen. Behalve dat dit gezellige uitjes zijn, geven deze dagen de gelegenheid tot uitwisseling van ervaring en kennis terwijl het stimulerend werkt om met elkaar bewust bezig te zijn met foto’s maken.

Fototocht Amsterdam IJdok en NDSM werf

Doel
Het doel van onze vereniging is de fotografie in de ruimste zin van het woord te bevorderen door kennis en ervaring van leden met elkaar te delen. De nadruk ligt sterk op kennisoverdracht en op het ontwikkelen van de creatieve vaardigheden van en door de individuele leden.

Een belangrijk deel van de clubavond wordt besteed aan het bespreken van foto’s. Bij voorkeur worden dan afgedrukte foto’s in passe-partout beoordeeld. Een groot LCD scherm is echter ook aanwezig voor het presenteren van grotere series of als hulpmiddel voor presentaties en het maken van selecties.

Tentoonstellingen

Ieder jaar wordt geprobeerd om werk van de groep in een aantal locaties in Aalsmeer of omgeving tentoon te stellen. Op dit moment is werk van de groep tentoongesteld in de Historische Tuin Aalsmeer en in het Boerma Instituut.

Delen van Kennis & Ervaring uit te breiden
De fotografie heeft een ingrijpende ontwikkeling doorgemaakt van analoog naar digitaal. De meeste leden werken met digitale camera’s. Dit betekend niet dat er geen ruimte meer is voor analoge technieken. Zo zijn enkele leden bezig met pinhole fotografie, bijzondere analoge afdruktechnieken en proberen een technische platencamera weer te gebruiken.

Verwacht geen Fotogroep die d.m.v. cursussen de basisvaardigheden in de fotografie zal aanleren. De Fotogroep biedt wel een platform om de kennis van bepaalde technieken te ontwikkelen en te verspreiden. Behalve dat de reguliere avond daar ruimte voor biedt, zijn m.n. de workshops en lezingen die de Fotogroep organiseert de ideale gelegenheid om kennis en ervaring uit te breiden.


Nieuwsgierig geworden?
Kom gerust eens langs op een van onze clubavonden. De clubavonden vinden eenmaal per 2 weken plaats op maandagavond in het Cultuurpunt (Oude Veiiling) te Aalsmeer.

Cultuurpunt Aalsmeer (Oude Veiling)
Marktstraat 19
1431 BD Aalsmeer

De kosten van het lidmaatschap bedragen € 100,00 per (kalender) jaar. In dien het lidmaatschap start na 1 januari, wordt dit bedrag pro-rata verlaagd.

Meer informatie over de data en het jaarprogramma vindt u in de agenda.

Lid worden?
Onder Contact vindt u onze contactgegevens en een contact formulier.